W skład piknikowego menu powinny wchodzić owoce, zimne i gorące napoje, kanapki, sałatka, deser i jakieś danie główne, na ciepło lub na zimno.
Czasem zdarza się nam zjawić na imprezie rodzinnej lub firmowej mimo braku chęci na zabawę, gdyż nie wypadało nam odmówić.
Festyny organizowane są najczęściej w okresie wiosenno-letnim. Dają one możliwość spędzenia czasu z rodziną, najbliższymi znajomymi i sąsiadami, a także oderwania się od codziennych zmartwień i kłopotów.
Wyjazdy integracyjne błędnie kojarzą się wielu osobom z weekendowym pijaństwem, przygodnymi romansami i późniejszymi problemami w pracy.
Pikniki firmowe są coraz częściej organizowane celem integracji pracowników i promocji oferowanych przez firmę produktów. W przeciwieństwie do wyjazdu integracyjnego najczęściej odbywają się one na miejscu.
Pikniki rodzinne są organizowane niemal w każdym dużym mieście, miasteczku czy wsi w okresie letnim.